Jom Klik!

Easy to View You Page..Please drop your link..

Monday, April 11, 2011

Dia Akan Mati akibat Feline Infectious Peritonitis (FIP)

Salam semua,
Dah lama blog ni bersawang kan?meh nak lap jap..(mengelap sambil menyanyi..la la la la)
Sorry la, lately ni aku bz dengan urusan kerja yang xpenah settle...ni baru dapat luangkan masa untuk berblogging..tu pun berat jugak tgn ni nk menekan-nekan papan kekunci sambil flash back citer yang dah semakin lapuk tu...


kalo korang ikut enty sebelum ni, aku ade cerita pasal kucing kesayangan aku ni..si Belang..kalo korang baca pada Tajuk mmg ia berkait rapat dengan cerita si Belang..ya, si Belang akan MATI..sedih dan sayu bila doctor katakan dia akan mati...


okeyh, aku Nak cerita & sharing siketpasal belang..

Monday (28/3/2011-4pm)
Pergi hospital veterinar UPM. doctor check suhu still 40c. (masuk ni dah sebulan check suhu still sama) Then, doctor buat ultra sound tapi x detect ape2buat blood test..pernafasan dan lain2 lah (check up biasa).
Doctor suggest untuk masukkan kat wad. Then aku tinggalkan belang dengan harapan shes be fine!
Ketika on the way bawak gi Hospital Veterinar UPM
Tuesday (29/3/2011)

Doctor call then bagitau perkembangan belang and kasitau result skali.
Result bg blood test: belang hidap anemia Tapi doctor kata dia mempunyai antibody yg tinggi tp protein kurang..so kritikal la jugak..
Suhu badan belang dah turun..alhamdulillah..dah 38C.
tapi, doctor Nampak belang punya pernafasan agak tak teratur, so doctor suggest untuk buat x-ray.

After x-ray, doctor ckp ade lendir pada thorax.bila kuarkan ade lah dlm 220ml..bayangkan bape byk tu....tu sebab dia xboleh bernafas..kalo x kuarkan dia akan mati sbb tak blh bernafas seperti biasa..
Then, belang dimasukkan di ICU untuk dijaga dgn rapi..bila dh dengar masuk ICU tu, aku ape lagi..perasaan cemas & risau membelenggu. Dlm kotak fikiran aku asyik fikir pasal belang jer..
So aku decide untuk gi visit dia kat icu tu..

Air yang dimasuk kedalam Belang bagi menurunkan suhu badan
Malam tu aku lawat belang kat ICUsedih dan sebak bila tgk belang macam tu.
Belang dimasukkan air kat badan dia. Badan dah takde rupa..bulu dicukur untuk injection keluarkan lendir tu.

Belang diselimutkan dan ditenteramkan

Time ni sedih giler..air mata dah mencurah-curah Masa aku sampai je, aku tgk dia, dia tgk jer aku.aku belai dia baru dapat bau yg sbnrnye aku ade kat depan mata dia..bila dia tgk aku dia terus panggil aku..dapat rase kan yang dia sebenarnye nak bagitau kat aku yg dia sakit and nk balik..aku suh dia cool..dok diam diam..masa aku smpi dia dibalut dengan tuala..belang dok dlm keadaan baik..tapi bila aku sampai dia nk keluar and nk dok kat dakapan aku.tp aku x kasi takut wayar air tu terputus..tapi time tu belang nak tunjuk kat aku yg dia kene cucuk kat badan..dia nk berdiri..tapi xgagah..asyik jatuh jer..maklumlah dia baru lepas di bius..so tak de tenaga..

Sedih sangat aku tak tahan dah time tu .aku rase korang pun dapat rasa ape yg aku rasa kan?


Wednesday (30/3/2011)
Pagi ni doctor ade call aku and bgtau yg belang mmg kena penyakit Feline Infectious Peritonitis (FIP). Sangat bahaya dan boleh mati..jangka hayat dalam 1-2 bulan sahaja..tp kalo with treatment maybe boleh hidup dalam 7-8bulan..less then 1 year la..

Petang ni doctor akan confirmkan samaada sok belang boleh kuar atau tidak..sbb doctor risau belang xboleh mkn dgn sendiri..nk kene bersuap..


Hari ini Monday (11/4/2011)
Belang semakin kurus..makan pun dah tak nak walaupun dipaksa..Rutin harian,menyendiri di dalam bilik air...bulu dah tak terurus...nk melompat panjat ke kerusi pun dah tak mampu..jalan pun senget jer...kalo blh nak rebah terus..


So untuk pengajaran vaksin la kucing kesayangan anda Ketika ni aku sdg menitiskan air mata ..dah la aku ni jenis touching..hua hua hua



8 comments:

  1. huhu mmg nk nangis gak ni pasal belang tu.. siann xper meh amik ippy biar ahcik bela kucing lain plak.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. xperla...biarlah jd kenangan..dan biarlah jadi pengajaran...semalam ckp ngan belang,dia seolah paham ape yg kita ckp..bila ckp lagi dgn dia dia mula sorokkan muka dia..aduh lagi lah sedih..

    ReplyDelete
  3. Salam Ina,
    Pasal siBelang tu kami tak boleh nk bagi tips. Sbb kami pun pernah mengalami pengalaman yang sama dimana ada 2 ekor dan seekor terselamat. Maybe kesnya sama dengan si Belang tu...Ina perlu memberi minum Glukosa supaya memberi sedkit tenaga pada sistem badan Belang tu....Kena berterusan bg minum glukos....Bila dah ada tenaga berkemungkinan atau peluang ina memberi makanan basah pada siBelang. Jika ianya tidak berkesan juga, kami tak boleh nk buat apa-apa kecuali usaha Ina yang berterusan pada si Belang. Banyakkan bercakap dengan siBelang supaya dia kuatkan semangat dan tenaga untuk hidup.....

    ReplyDelete
  4. Terima kasih...akan saya cuba sedaya utk berikan glukos itu dgn harapan belang blh aktif semula...

    ReplyDelete
  5. as salam..cuba try product transfer factor..agak mahal tp kalau awk sanggup mayb worth it..product ni mmg berkesan dengan kanser dan penyakit2 kronik lain..manusia pun boleh mkn..bayi bru lahir n ibu mengandung punmkn xpe..ada kawan sy guna product ni utk kucing dia..kalau interested bleh email sy-green_bbhome@yahoo.com..sy bleh arrange awk jmpe dengan dealer dia..(wan)

    ReplyDelete
  6. Thanks Anonymous...kucing saya dah mati..baru jer mati 13/4 baru ni...kalo dia masih hidup insyaallah saya akan cuba...

    ReplyDelete
  7. sedihnye... sy juga baru je kematian kucing... sakit yg tiba2.. x smpt bawak vet dah.. hukhuk...

    ReplyDelete
  8. Dah 4 tahun Belang pergi buat selamanya... :(

    ReplyDelete